28 August 2008

SeKeMbALi DaRi TuRkEy

alhamdulillah..pengembaraan kami dibumi turkey selame seminggu lebih tidak ade sebarang masalah atau pun masalah yg diluar kawal.
kami selamat( aku + nasir) pergi dan pulang dgn anggota yg cukup..hehe
perjalanan yg mengambil mase satu hari tu mmg cukup memboringkan sebelum kami sampai ke bumi turkey yg menghijau dan mempunyai masyarakat yg bertoleransi wlupun bahase agak jauh berbeza...tetapi rakyatnye bagus2 belake..
klu aku nk cite satu persatu kat blog aku ni ...takut tak abis je pengalam
an tu..tp leh la diringkas sekadar yg mmpu..
aku kat turkey tu...aku g mule2 kat ankara(ibu kotaraya turkey) kem
udiannye barulah aku g europe tu kat belah istanbul tu..mmg memerlukan bajet yg tggi...bygkanlah sekali masuk tandas hampir tige ringgit tu..belum makan,hotel,tiket,..lau naik teksi tu mmg kene kapak la...hehetp klu sesape nk pg tu..sblum tu leh la tye aku..aku leh wt perjalanan korg tu menjdi murah..sbb aku dah servy dan mudah tuk korag yg xpernh sampai..korang ikut je direction aku...pasti korang menikmati kepuasan ngn kadar yg murah dr bajet korg ttpkan...percayelah..hehe
wlu apepun turkey ni ...memang destinasi yg amat menarik perhatian...mmg ramai pelancong yg dtg dr pelusuk dunia tuk menyaksikan keindahan turkey ni...bg sesape yg kaki jalan tu..mmg best tmpt ni..hehe..
rakyat2 kat turkey tu semua cantik2,sytlo2 belake..cume agame mereka t
u skdr pade namenye...jgn terkejut klu tgk org turkey yg bertudung pun berpeluk dikhalayak ramai...saranan...jgelah mate korang lau nk pg tu..hehe..

keseluruhan die....turki ni mmg tempat pelancongan yg menarik perhatian..sbbb byk terdpt khazanah kerajaan UHTAMANIYAH..dan juge muzium yg mmpunyai barang2 BAGINDA kite yg kite sygi itu...jd jgnlah lpskan peluang ye...cume mahal la sikit...kene la berjimat..ni die cop keluar masuk turkey tu..xdelah menarik mane pun mcm masuk lubnan ngn mesir pun..hehe
nk masuk turkey,visa free pastu xde masalah nk masuk pun..cume bile nk kuar kat hudud syria tu dah dikenekan tax sbyk 500 lira(baru dikuatkuasakan...sbb jeles jordan wt kot..hehe)ni lak bukan nk fokus kat baju tu pun...tp kat duit die la..yg paling rendah nilai duit kertas die...5lira..tp lau nk tgk jersi tu pun xpe gak..hehe...tp sini lau naik jersi ori kene g kedai die la..aku xjumpe pun..sbb aku jln bukn ke arah tu pun..aku tgk tempat sejarah je..hehe...ha,lupe lak..duit die yg syiling tu jgn buang,tggi nilai die..mcm2 leh beli tu...da la mahal..jgn buang lak macam duit satu qurush jordan tu..hihi
lawa x?ni la kalau krang nk tau gmbr yg aku amik mase nk menuju ke castle tu..tp ats bukit la..kene la menapak sikit..tp best la..nyaman dan xde la cm kat tempat2 lain..cm kat uk pun ade gak rase..hehe..ni lak kalau korang tau?ni la ANKARA CASTLE namenye..ni terletak dipuncak ULUS..nk mudahkan..korang sewa je hotel kat belah kawasan ni..sbb murah sgt dr tempat lain...jd nk g sini..xde la kene bayar pape pun sbb korang jalan pun dah leh sampai kat ats puncak ni..leh nmpak satu ankara....ankara kalau nk tau...macam kat KL la..cume kemajuan malaysia cm lg best je dr turkey tu je..hehe..
ni lak kalau korang nk tau..tugu pahlawan die...atartuk la...hehe..besar lak tu...tp aku xfokus kat die pun...cume tempat ni kawasan die name die KIZILAY..kat sini la yg macam KL tu..cume mlm tutup awl..lepas kul 10...kat tmpat ni jd mcm jalan masjid INDIA..pastu siap ade bundle lg..nk diingatkan lg..kat ANKARA lebih MURAH dr ISTANBUL ye..jd lau sape yg singgh sini...beli je...jgn tggu nk sampai istanbul ye...hehe
ni lak kalau korang nak tau..name die MUZIUM ATARTURK..die terletak lau naik metro name die TANDOGAN...pas kuar metro tu..jalan sikit sampai la kat sini...save sikit duitkan..pastu muzium ni xde bayar2 de..free je..sebenarnye xyah lawat pun xpe..atarturkan..tp dah alang2 sampaikan..biarlah berisi sikitkan..mmg besarlah muzium ni...lau setiap kali tarikh kematian die ni..mmg upacara penghormatan tuk die ni..tmpt ni msti penuh punye la...pg la lau nk tau keperibadian die tu cmne..sbb dlm muzium ni citerkan sejarah hidup die yg baik2 la..yg xbaik..xkan la nk bgtau kan..org2 turkey mmg hormat gile2 die wlupun bumi tak time die mase die ni mati dulu...hehe
ni lak MUZIUM ARKEOLOGI yg pertame aku masuk bile dah sampai kat istanbul ni..dekat je kat hotel aku ni..name tmpt yg kaya ngn sejarah ni ialah SULTAN AHMET..kat kawasan ni je dah penuh ngn muzium...lg2 lau duk hostel kat kawasan ni..jd memudahkan perjalanan dan save sikit bajet tu..xdelah naik pape just berjalan
kaki..dlm ni penuh ngn patung2 sejarah dulu la ..mase zaman yu
nan ade.byk zaman la..yg penting sekali lau nk masuk kene byr la 10 lira tu..no discount 4 student..hehe..jd sape yg berminat ngn sejarah..sile2 la masuk ye...berhampiran dgn muzium arkeologi tu..naik ats sikit..sampai la ke sebuah muzium yg paling besar kat turki..nk berjalan sekali harung mmg letih la..kene rehat2 gak..sbb luas tmpat die.ni name die MUZIUM TOKAPI...jalan nk ke muzium ni...hijau je..best gak mate memandang..tp tmpt ni mmg tumpuan pelancong la..baik islam mahupun bukan islam..ramai sgt...tambang pulak mencecah 20 lira berbanding dulu 10 lira je..(bape la untung die sari ye..lau sari hmpir seribu pelancong dtg..)dlm ni la menceritakan zaman kerajaan uthmaniyah dan sedikit peninggalan BAGINDA ade kat sini..yg dibawa lari dr kerajaan saudi yg nk menghancurkannye dek kerane salafi..hehe..jd lau sape yg dah g halab..leh la tgk ade gakyg tertggl peninggalan BAGINDA yg sebelum sampai ke turkey..hehe..mmg ni pun tujuan aku..nk g ni je sbb kecintaan aku pd BAGINDA terlalu tggi..jd semua yg berkaitan ngn BAGINDA nk gak aku tgk..hehe..akhirnye tercapai gak hajat aku yg sekian lame ni...(dulu kat malaysia tgk poster je jggut BAGINDA...last kali live dpn mate..sape sangke kan?hehe)nilak pemandangan dr atas muzium tokapi tu la..lau perasan la..tgk la kat tepi laut tu..ade macam kubu kan..lau nk tau...istanbul belah eropah ni..dienye ni macam kubu dan istana tuk kerajaan UTHAMANIYAH kat sini la..jd semua tmpt belah sini tu..byk la sejarah die...tp kubu2 kat tp ni byk yg dh roboh gak..ade yg ade,ade yg dah xde..tu jela..ni lak name die HAGIA SOFIA..mmg terkenal la..ni semua kat jalan sultan ahmet tu..jd xde la jauh sgt kan...kat sini..mmg citekan pasal HAGIA SOFIA tu la..berkaitan ngn beliau tu la..lau nk masuk pun kene bayar lagi 20lira..kat sekita sini dah kene simpan duit hampir seratus lira sbb muzium die berbayar lak tu..jd simpan2 la duit korang..bg yg berminat nk masuk..leh la masuk...mmg kesenian la..tp bkn islam la.hehe..pastu kat tepi tu ade jual tiket nk tengok TARIAN SUFI..aku tak tgk pun..amik pamplet je..hehe..ni lak yg tersergam indah ni ngn penuh senibina yg menakjubkan ni..ni lah name die BLUE MOSQUE..klu g istanbul ni..nila antara keagungan dieorg..terletaknye masjid biru ni berhadapan ngn HAGIA SOFIA tu..masuk masjid ni je free..sbb masjid la katekan...klu korang nk tau..masjid2 kat istanbul ni..semua lebih kurang je..kadang2 leh kompius mane satu masjdi biru ni..sbbb lebih kurang same je bentuk masjid diekan..hehe..
tp dlm masjid ni..dah xmcm masjid da...sbbkan..ramai sgt pelancong asing yg bukan islam masuk gak.bergambar,berposing..pakaian toksah citer da...mmg tercalat abis la..ni dah macam muzium da la..tp dlm masjid tu biase je..luar je yg menkjubkanlah bg aku.lau korang aku tak tau la..kat sbelah die ade MUZIUM ISLAMIC ART..pastu sebelah kanan lak ade MAQAM2 KERABAT UTHMANIYAH...bolehla sesape nk pg tgk ye..semua tu dekat2 belake..hehe
ni lak pemandangan laut yg memisahkan asia da eropah..aku mule2 nk tgk je laut die tu...ingt nk bergambar saje la...pastu ade org turki tye..nk naik bot tak macam kat mesir tu kan..jd aku naik la..die kate bawak pusing eropah sikit..keliling dlm mase 2jam la...dgn harge 20 lira..mmg dgr cm best gakla..belilah aku tiket die..upeny2 xde la lame sgt.sejam je...cume dpt la tgk sikit2 ape2 yg ade kat situ kan..hehe..kat sini xde pantai..cume kat satu tempat je ade pantai name die KILYOS BEACH..dah pg pun..nk masuk berbayar gak la..tp pantai die mmg jernih la..best gak la..xsame la cm pantai PD ke..BALUK ..ke..PCB ke..heheni lak jambatan yg memisahkan antara asia dan eropah...ni aku amik gambar mase aku dlm bot tu la..hehe..jambatan die macam kat PARIS da..hehe...tp lawa la lau tgk mlm2 sbb ade lampu2...ni lau g syitak ni mmg xdpt la naik ni...msti sejukkan..pantai pun xpg gak nt..hehe..(sape la yg nk g musim sejuk ni..hehe)ni name die TRAM.lau budak2 mesir panggil die ulat gonggok..tp die ni kat istanbul je ade ni..leh la pusing2 ngn menatang ni ngn tambangnye tak semahal mane cume 1.4lira je..die ni jalan kat atas jalan ye..mcm keta gak la..cm kat UK lagi ni..hehe
ni lak name die GRAND BAZAAR..lau kat turkey..org mesti xkan lepaskan tuk membeli belah kat sini..jd org mcm aku ni tgk jela...sb aku jln sini pun nk jalan semate je pun..hehe..tp die ni lg cantik la dr SUK HAMIDI yg kat dimascus dan halab..cantik la..lantai pun cantik...kedai dlm macam kat supermarket pun ade gak ni..pastu ade satu tempat lg yg xsempat aku nk amik gambar die..name die EMINONU..tu pun tempat cmni gak la...jd sape yg g istanbul ni...jgn lpskan dua tempat ni tuk membeli belah ye..selamat membeli belah ye...

jd tu la serbe sedikit ttg turkey trip aku ngn nasir kat kat sane ...pengalaman jalan berdua je..tpmt yg baru..susah senang bersame..letih bersame...mmg pengalaman yg xleh aku lupekan..bg sesame yg mahu mengumpul cop pada paspot die..dialu2kanlah..pada yg nk bergambar,pastikan bateri mencukupi dn tidak habis pixelnye..hehe..sbb kat sane tu mmg menarik perhatian bg yg xpernah pergi..
jd pada sesape yg nk pg tuk kali pertamenye..leh la tye aku..aku dah wt servy yg paling kos sekali nk pg dan care mengelakkan dr kene tipu kat ANTAKYA nt..hehe...selamat bercuti dan menyambut RAMDHAN AL-MUBARAK

3 comments:

anap_ilmi Thursday, August 28, 2008  

1x lagi...mcm bangsat jer..mcm byk nak fire aku jer..haram tui..

1soklan, apsal sblh jersey tu mcm ader cincin koka ko jer?sibuk jer..ngok..

hIrOsHiNaRi Thursday, August 28, 2008  

haha..lupe lak bgtau..kisah ni.tak berkait antare idup dan mati..hehe
cincin ade gak ke?hehe,xperasan la..hehe

inari,  Thursday, August 28, 2008  

wa besnye jalan turky..nk g gak..tgk la cmne dpt g ke x..bragan je boleh

Post a Comment


ShoutMix chat widget

World Followers

World From

World Banners

<<- selamat datang ke mysite hiroshinariworld.blogspot.com..selamat berjumpa lagi->>

  ©Template by Dicas Blogger.

TOPO