30 September 2008

SeLaMaT HaRi RaYa_MaAf ZaHiR & BaTiN

Dikesempatan ini..sy MOHD SUFI BIN IBRAHIM ingin mengambil kesempatan tuk
mengucapkan SELAMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR DAN BATIN kpd sesiapa yg mengenali diri sy ini..halalkan makan dan minum sekirenye sejak kite berkawan..sy ade teramik atau tersengajenye amik...harap halalkan dan maafkan..
tidak lupe juge :

  1. pada keluarge tersayang..mak,wan,along,angah,yah,ct,b.erman,adik iffah,inari,sedare-mare..
  2. pondokku yg juge ku sygi..syeikh MUHAMMAD FUAD ku..amirul,sobri,ain,ayin,hakim,amal..
  3. pitt 05 mesir dan jordan
  4. bayt fullhouse..dol,deko dan anap
  5. kawan seunirversity..apek,bori,paley,pak abu,zaki,zarif,nasir,abe,poklong,merang,manan,hanis,blink,pali dawek,pejal serawak dan ganu,sabran,cek man,roy,apek sabah,zaid,zamil,jiin,mat yo,miji,arul,cek ros,pijul,bob imarah....
  6. khirijin dan khirijat
  7. budak roqom jamiah 06,07,08...semua sekali...
  8. irbid + muktah + amman..
  9. semenda,mtuq,mtdn,taufiqi,sek ren + men..
  10. cikgu laki + perempuan,ustaz dan ustazah..guru besar..
  11. kpd yg xdisebutkan name disbbkan terlupe bkn saje2 je..sbb wish kul 4 pg..jd otk bape nk kuat ni..xtido kan..
  12. akhir sekali..pada banat yg kenal diri ini..moga kawin nt..jompot yo..
semoga menyambut aidilfitri dgn gumbira...kpd yg memandu,berhati2 ye..pada yg da pergi...sedekahkan mereka ape yg mmpu..jgn lupe aku ye......


Get Hari Raya Graphics Here

Read more...

BuRgErKiNg iFToR

arini..aku dan kawan2 berbuke di IRBID..pada mule aku cm berat ati je nk gi..sbb aku da keringkan lps balik
turkey ritu..jd mane2 tawaran2 tuk berjaln tu aku berat la skt nk g ni...hehe...tp oleh sbb kawan2 aku nk sapot gi..jd xnk hampekan mereka..aku g la..hehe..thankz to DEKO + APEK..
smoga murah jeki dan pjg umur yek..ni la suasana kami disane....

ni la muke2 yg turut memeriahkan buke tu..+ iqbal,die tgh mik gmbr...

a'arod ramadhan..mmg konyang

lps je kami mkn..terus je g ke umah cik yasir..xlame lps tu...digemparkan ngn esok raye..mmg aku xleh
time akal la..sbb xprepare tuk raye lg..rupenye kisah ni cm thn lpsnye..kami berpuase 29 ari je..hehe..
jd tuk yg balik msia tu..sila la rase rugi...hehe..dan rupe2nye lg..rini penutup aku di burgerking..sape
sangke kan..slame berpuase..xpernah pun mkn kedai..rini la penutup die upenye..
walau apepun..nk xnk ke...raye dah ni...jd terpakse la time hakikatnye ye...sedihnye tgglkan ramadhan..
SELAMAT HARI RAYA....MAAF ZAHIR & BATIN.....

Read more...

26 September 2008

C.E.R.A.I.A.N

rini aku xtau nk wtpe..sbb cuti kan..lau x aku g jamiah je la..akhirnye setel gak la urusan badil aku sebyk dua
madah ni..ALHAMDULILLAH la...sbb semua dpt setel ngn licin la..cume musajjil perempuan tu yg kerek sikit...benci aku...
tp tu bukan la topik aku arini la kan...hehe..
aku cume nk tunjukkan kat sape yg minat mengadobe je ni..
ni hasil satu lg ceraian yg diwat ngn mudah sekali...sape nk tau,antr la komen...hehe..

wt ni sng gile2..ade rahsia die...xnk la bgtau awl2..hehe..
ape2pun enjoyla ngn hasil ini...
ni yg original..dan bukan spicy...hehe

ni hasilnye...sng nk wt..nk ke?hehe

sy budak baru belajar..klu slh..tlg la tjkkn ye..


Read more...

23 September 2008

23 SePtEmBeR 2008

hari ini..aku dikejutkan dgn satu mesej yg mmg aku nanti2kan detik dan saat yg mendebarkan itu...lebih kurang waktu jordan 315 pm sementara malaysia waktu berbuka..akak aku a.k.a ANGAH aku selamat melahirkan seorg anak perempuannye setelah bermukim di spital seremban selame 2ari kot.hehe..
akhirnye pada waktu berbuka puase lahirlah seorg puteri yg dinamakan NUR IFFAH KHALISAH..
name yg agak pnjg (dah besar mesti byk akal die ni,klu arab msti taunye name anak melayu mesti murakkab..hehe)
jd bertambah la ahli kuarge umah aku nt bile raye..maka terdapat la sedikit perubahan posisi dlm kuarge aku..
antaranye..:

  1. aku dah de anak buah..(bukan buah kelape ye)
  2. automatik gelaran tuk aku msti nk BANG LANG..xnk PAK LANG (xnk,sbb aku xtua lg..hehe)
  3. bertambah sorg lg perempuan dlm umah aku..jd aku la lelaki tggl dlm umah aku..sbb abg aku jrg balik..jd xde la aku geng nk ajk men bola ke..dieorg suke la ade geng borak nt...
  4. aku da kene bg duit raye da nt stat raye tahun dpn(terima la hakikat..hehe)
  5. yg paling memberi kesan sekali..aku da xdimanjekan lg da cm dulu...oh tiiiidaaakkkk !!!
wlu bagaimanapun...arini aku ttp hepi..sbb dpt anak buah baru..moga kuarge akak aku bhgia..amin..

Read more...

22 September 2008

O i L FaCe

aku dah tau care wt bende ni da lame da..tp baru rini ase cm nk msukkn
dlm blog aku..kpd modal baby ni..(kpd maknye mahupun kuargenye,aku mtk
maaf la sbb adobe tnpe izin..harp xde la msuk mahkamah mintak
royalti ye..hehe..)
suke je wt bende2 cmni..maaf la lau keje aku ni xbape nk licin
kan..pape2 nt komen la kat halaman komen..
nt leh la bg pendapat k..hehe..

ni yang asal..tangkap gne camera hp je...

ni die dah berminyak da gambar tu..xtau la korang xperasaan..hehe

ni yang dah siap da..taraa...

sori la lau cm xbape jd sgt..mybe sbb tangkp ngn kamera hp..pastu x set betul2 kan...tp lau jd je...tq la..hehe
sy budak baru belajar..
soalannye sapekan baby itu?hehe..org yg dah tau..diam je tau..yg xtau je..haha


Read more...

19 September 2008

PeNaNtiAn LaiLaTuL QaDaR

penuhi masa disini...

esok masuklah kite kpd bhgian ketige terakhir bulan ramadhan..iaitu fasa yg menjauhkan kite ke
dalam lembah durjana..jd esok merupakan 10 terakhir ramadhan,dimana 10 akhir ramadhan ni dinanti2kan
oleh para abid tuk mencari satu malam
dlm seribu malam iaitu malam LAILATUL QADAR namanya...
malam itu adalah mlm yg penuh berkat yg memakbul doa insan2 yg menghidupkan mlm itu..
..kelebihan malam itu sudah tidak dinafikannya lg.tetapi yg rumitnye adalah untuk mencari malam
yg lebih baik dri seribu bulan itu...macamanakah?bagaimanakah?
antara petande itu :

  1. Pada malamnya keadaan bersih dengan cuaca tidak sejuk dan tidak pula panas.
  2. Malamnya tenang yang mana terang dan angin tidak bertiup sebagaimana biasa dan awan agak nipis.
  3. Malamnya tidak turun hujan dan bintang pula tidak bercahaya seolah-olah tidak timbul.
  4. Pada siangnya pula matahari terbit dalam keadaan suram.
jesteru itu..ayuhlah bersame kite merebut kenikmatan malam tersebut,agar keimanan kite menjadi lebih teguh
dan dipenuhi berkat serta keredhaan...amin..

Read more...

18 September 2008

17 RaMaDHaN 1429

harini aku rase penat sgt..da la xbende nk sahurkan..terpkse la minum air sikit je..mase buke
pun xde la mkn byk mane pun..pastu ulang alik jamiah,beli barang masak
tuk iftor n9 lg..turn aku masak lg smlm..mmg lth die xsame la ngn ari lain..rupe-rupenye
semua keletihan aku yg teramat sgt tu ade nk suh aku mengingatkan kot peristiwa
yg sering umat islam lupekan iaitu PEPERANGAN BADAR KUBRA..mgkin aku letih sgt2 dan keluhan aku tu supaya memikirkan sahabat2 dulu patutnye lebih utama tuk mengeluh drpd
aku yg sekecil zarah yg mgkin tak nmpk..jd mari kite same2 memperingati peristiwa peperangan BADAR KUBRA ini...yang mana merupakan titik mule islam ketika itu...jikalau kalahnye islam...adakah kite mungkin menganut agama islam atau tidak?ALLAHUA'LAM...

PEPERANGAN BADAR AL-KUBRA - 2HIJRAH
Rasulullah SAW berangkat dari Madinah pada 8 Ramadhan. Ibnu Hisyam menyatakan bahawa perang ini merupakan kemenangan pertama yang menentukan kedudukan umat Islam dalam menghadapi kekuatan kemusyrikan dan kebatilan. Allah SWT telah mengutuskan segerombolan malaikat untuk membantu pasukan muslimin menghancurkan pasukan musyrik. Perang ini berlaku pada pagi Jumaat, 17 Ramadhan 2H di Badar. Kemenangan lebih kurang 300 orang tentera Islam di bawah pimpinan Rasulullah ini yang telah megalahkan lebih kurang 1000 orang tentera musyrikin Mekah.

itulah serbe sedikit info ttg peperangan tersebut..marilah kite same2 mmperingati dan berdoa byk2 agr kite dimasukkan ke dalam golongan HUBBINNABI...aminn...

Read more...

16 September 2008

H U J A N

ni lg satu care nk wat hujan..tp xde la pandai mane bg yg dah kelab..hehe..
xpe..mencari kepuasan xperlu nantikan mase kan..kan...xde pape pu
n nk ckp pun...tgk je la..hehe..

sebelum hujan

asalnye xhujan pun..tp cm ujan la...hahaha..
klik gambar tuk nmpk lebih jelas lg..

Read more...

15 September 2008

B e R L a B u H

rini aku mcm tergatal tgn la nk wat bende2 cm nk edit gmbr...sbb aku nk idupkan satu lg dlm CORNER aku tu..hehe..ape nk tiru org lain?ish xde la sampai cmtu skli..cume cri diri sndiri..jd kene la berani sikit wlupun kene kritik..aku wat CORNER ni..saje je nk asah minat adobe dan nk tau lbh byk ttg adobe ni dan lg satu
comment dr korangkan..ye la kat tmpt aku ni ramai la otai2 adobe..siap ade ade club lg..aku ni amatur tahap apetah..hehe..ni antare hasilnye..hehe....

ni yang asli la



tu la antaranye..tp xtau la lau xde bezakan..hehe...xpe belajar la dr bawahkan..hehe

Read more...

13 September 2008

KeMbALi StUdY

esok mule lah sem terakhir aku kat jordan ni(insyaALLAH) ..jd klu aku berjaya abiskan sem ni tanpe malapetaka..abis la aku..hehe..arrrghh..mlsnye aku nk bgn awl sok nk g tasjil.urusan badil aku..tp
nk wt cmne..nk xnk dah kene tempuhi gak kan..lau x..rugi la dah dtg jauh2 xbelajarkan..
jd tuk mule fasal @ sem baru ni..aku mengambil kesempatan tuk mengucapkan kpd mahasiswa AL AL-BAYT
"selamat stdy" moga dipenuhi malahan banjir dgr azam baru agar sgle yg dipelajari mudah faham,mudah ingat,dan segalenye2 mudah..amin..

jd kpd mahasiswa yg belum pulang tu..selamat menyambut raya di malaysia(sedihnye xdpt sekali)
jgn lupe korang kene selesaikan semua berkaitan ngn jamiah..krg nt ade yg jd kerakyatan jordan lak..hehe..
akhirnye cuti2 jordan aku ni ditutup la buku die pada ari ini..bermulelah sok alam baru bagi tuk last sem..
jgn mls2 stdy..panas2 gak,puase2 gak..stdy jgn lupe..dtg jamiah jgn lupe..
gambatte kudasai!caiyuk!faito-oh!

Read more...

11 September 2008

Nak WaT GamBar GeRak2 (GiF)

ni aku nk kongsi lg satu ilmu yg aku pun baru tau gak..hehe

tp kene gune adobe imageready la lau nk wt.sungguh pun aku ni
kurang pandai dlm gambar2 nk edit ni..tp aku ade la minat nk watkan..
ikut kepuasan masing2 la..tp best gakla mencube bende2 yg kite xtaukan..
org ckp nk bljr wat gif ni..xde dlm kuliah.kene la xplore
sendri.hehe..ni
demo org pro wat..klu aku tu xde la..msti
xbestnye..hehe.
video
korang try la wat ye..msti lawa n jadi la nye..tp kene gune ADOBE IMAGEREADY la...
lau yg lain aku xtau la lau ade..lg baikkan..leh kongsi ngn aku lak..hehe...
aku dah cube da...best gak...hehe..selamat mencuba...




Read more...

09 September 2008

Nak BuaT MuKe PeCaH Or ReTaK2

ni aku baru belajar gak ni care nk wt muke tu nampak cm retak2 sikit..atau nmpak cm
pecah..upenye xde la susah mne pun..hehe..tp aku ni xde la kreatif mane pun..jd
hasil aku wt xde la meletup2 mane pun...hehe...

video


ni lak hasil aku wt..tp xde la lawa cam dlm tu..hehe...tp nt aku nk wt baru nt..nt aku
letak lg..sbb yg aku test wat ni mstilakan xla perfectkan..hehe..

ni la retak2 tu,tp cm xjd je..xpe nt aku test lg kasi jd kali..hehe


Read more...

07 September 2008

MaRi MeRiaHkAn FrieNdStEr AnDa!!

skrg ni waktu sahur..patutnye aku makan tak pun tadarus ke..tp aku gatal2 tgn lak nk update blog aku ni..

ni cm berita gembira la pada sape yg suke menghiasi friendster mereka ni agar nmpak meriah..jd aku nk kongsila ngn korang sume yg berminat..aku pun baru tau gak bende ni...wlu apepun thankz la pada ADIWIDGET..pertamenye sbb dielah yg memberi die aku tuk post baru aku ni..kedua aku menciplak la sikit
hasil die..wlu bgaimanapun,aku ni nk perkembangkan je hasil die je..jd xde la die rugi pape pun sbb aku bgtau korg pasal die..cume aku amik je..
gambr2 kat bawah tu tu adalah step2 tuk nk masukkan dlm FS korang tu widget kat cornersite korang agar nmpk ceria sikit.
sbgai contoh ..ni die..http://profiles.friendster.com/user.php
jd lau korang de minat..leh la wat cmtu..


jd lau korang nk wt pilihan tuk cornersite korang leh la terus ke link ni..http://adiwidget.blogspot.com/
bukan setakat tuk FS korang..tp leh gak tuk BLOG korang yg mantap2 tu..
wlu apepun thankz tu ADI....
SELAMAT MENCUBA....

Read more...

05 September 2008

KeKeliRuaN Di Dlm PuaSe (P 2 )

masalah ni..slu diajukan dlm exm untuk madah FIQH AL-SAUM..
wlupun nmpk cm simple
tp masih ramai lg yg terkeliru...

MASALAH : keluar darah dr anggota badan..spt derma darah
SOALAN : adakah batal keluarnye darah dr anggota badan ?
JAWAPAN : jawapannya tidak batal..dgn sbb segala apa yg keluar
dr badan adalah tidak batal
mengikut sepakat fuqaha..adalah spt
berbekam,berdarah,cedera,derma darah..sbb xmelanggari

perkara yg membatalkan puase..


MASALAH : masukkan darah ke dalam badan..
SOALAN : adakah batal seseorg itu mengambil darah ketika ia berpuasa
JAWAPAN : sepakat fuqaha adalah batal,dan wajib ganti..dengan sbb
memasukkan seseuatu ke dalam badan shgga sampai ke perut..kemudian
ia memberikan kekuatan..juga termasuk dlm perkara membatalkan puasa..


jikalau ada silap silap bgtau..sy budak baru belajar

Read more...

KeKeliRuaN Di Dlm PuaSe

kdg2 dlm buln puase ni..ramai yg terkeliru dan mngkin tertnye2 adakah batal ataupun
tidak perbuatan mereka..
sering ditujukan soalan2 yg bukan2 ttp itulah
realitinya yg mmg benar2 berlaku..


MASALAH : keluar mazi atau mani ketika berpuasa...
SOALAN : adakah batal keluarnye mazi atau mani ketika berpuasa ?
JAWAPAN : pertama tuk mazi dulu..air mazi akan keluar apabila tercenderung
pd syahwa..baik lelaki
ataupun perempuan..ade terdpt khilaf..mengikut
mazhab hanbali adalah batal puasanye manakala jamhur fuqaha mengatakan
tidak batal..


manakala untuk keluarnya mani..klu disengajakan samada dgn persetubuhan
atau sendiri..secara sepakat fuqaha mengatakan ia membatalkan puase dan
wajib qada puasanye itu.
manakala jikalau keluarnya disbbkan mimpi,
ulama jugak sepakat mengatakan id tidak batal jugak..
yg menjadi kekeliruan
disini..berkhayal,atau memikirkan atau melihat perkara yg menyebabkan keluarnya mani...

mazhab syafie dan hanafi tidak membatalkan puase..manakala
hanbali dan maliki batal ..wajib qada puasanye itu..terdpt ramai fuqaha
yg mengambilnye sbgai batal kerana bercanggah dgn maqasid puase dan selain itu..
dia seolah2 mengeluarkan mani secara sentuhan..dan jugak dipenyebabnya..

klu slh,sila betulkan..sy budak baru belajar

Read more...

03 September 2008

HaYaT.FM 104.7

tu lau korang nk tau.to la lambang kepada station radio yg aku pg smlm tuk ditemuramah bersama duaorg lagi sahabat aku,shahid dan angah yg mencritakan ttg
ramdhan kat msia cmne..aku pun xtau cmne la aku leh smpai sane ni..ni sume keje kawan2 aku la ni...tp xpe la..satu pengalaman yg aku akn ingat wlupun bhse arab aku ni berterabur..dah la tggl sefasal lg..tp bahase arab aku ni tak mantap2 lg..tak tau la cmne..klu nk tau..hayat.fm nilah satu2nye station radio yg berbentuk islamic sikit mcam ikin kat msia..ikim ke ikin ke ikip?hehe..jd sbb tu la nk temuramah ramdhan..nk tau dlm semua ngre islm menyambut ramdhan cmne...arini dr OMAN lak..cuak pun ade gak smlm..dgn xselesa sikit sbb xleh gerak takut nt dgn lak org...hehe..wlu apepun bg aku pengalaman yg best la..nt cd die smpai kat MSD..tak tau la kene komen cmne nt...hehe...klu korg nk tau lau kat MSIA ke baik sini..dieorg ni kadng2 menyamar call konon2 org lain..saje je nk bg cm org dgr..hehe..pastu pakat ngn aku lg wt kejutan konon2 ade calling dr msia..padahal dieorg yg call ayah angah..nk bg suprise le tu.hehe...wlu apepun.tq HAYAT.FM

ni testing dulu ni sbelum nk ON AIR..hehe

tu xmerah lg ON AIR tu..maknenye leh la memain lg..hehe

yg bawak kami tu name die MOHAMMAD..baik die tu..

Read more...

01 September 2008

AhLaN RaMaDhAn Al-MuBaRak

sempena kedatangan syawal yg mulia ini..aku ingin mengucapkan kepada seluruh ummat islam didunia ini SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK..moga2 perbanyakkan amalan baik,bacaan Al-quran,tarawih pun jgn mls2 ye,dan sebagainya..moga2 amalan kita diterima..amiin..puase jangan xpuase tau..

Read more...

ShoutMix chat widget

World Followers

World From

World Banners

<<- selamat datang ke mysite hiroshinariworld.blogspot.com..selamat berjumpa lagi->>

  ©Template by Dicas Blogger.

TOPO