03 January 2009

AdA ApA DgN pErAsAaN


















sebelum ni banyak diskusi dlm blog aku ni lebih tertumpu dgn sikap2 dan sifat2 yg negatif untuk diperbincangkan..klu sikap dan sifat yg baik..xyah pun xpe..sbb semestinye yg baik sudah pasti disenangi org lain..xgitu?hehe..
rini terpikir aku dgn satu nama iaitu "PERASAAN" yg berlegar2 dlm kepala otak aku yg seberat 8gram ni..hehe..

perasaan ialah sesuatu yg ada didalam diri kita yg leh mengawal tingkah laku kite samada yg baik ataupun bertambah buruk...dr situnye hasil sikap samada baik atau buruk..neuron dalam badan kite yg watkan perasaan itu berubah2..hehe[ni pendapat aku je tuk didiskusikan..] antara perasaan yg ade didalam diri setiap manusia :

GEMBIRA
suatu perasaan yg mahu dimiliki semua insan..klu ade jual pun sanggup org nk beli..hehe semua keje akan jd mudah..senyuman sentiasa terpahat diwajah..mase ni la kiteleh nyendeng2 ngn org tgh hepi ni..hehe

SEDIH

slunye perasaan sedih ini dtg setelah terkene musibah samada mendapat keputusan yg xbaik la..ataupun terkenang kisah lalu yg jugak disbbkan musibah..atau muhasabah diri yg sering alpa ini..hampirilah org ini dgn lemah lembut agar die tidak bertambah sedih...jgn mase ni mintak belanje sudah..

MALU@SEGAN
kadang2 sifat malu ni disbbkan semulajadinye pemalu..malu terbahagi kepada dua..malu yg baik ialah malu untuk melakukan maksiat..malu yg tak baik ialah malu untuk bertanya..menambah ilmu..sampaikan ade pepatah klu malu sesatlah jalan..

TAKUT
kadang2 bile da malu..seseorg itu akan takut untuk berjumpe ngn sape2 sbb terlalu malu..tp takut adalah suatu perasaan membuatkan diri itu dlm keadaan kerisauan dan xleh duk diam..kadang2 sampai terlalu takut tu pengsan jdnye..takut dimarahi,digertak,diugut,dipukul..ataupun nampak bende yg tidak baik..

GELABAH

ni kadang2 perasaan sifat yg semulajdi pada seseorg tu yg xdpt nk elakkan..bile kite lihat die pun kite akan tau yg die ni cepat gelabah..slunye bile da takut tu akan gelabah la..xpun tibe2 je gelabah..ooo..ade wat salah xnk bgtau ye..hehe

GELISAH

perasaan yg watkan seseorg tu berpeluh sbb asyik memikirkan apa yg diwatnye ataupun gelisah sbb pikirkan mase dpnnye..eii betul ke aku wat ni..ke salah ni..aku tak yakin la..bile gelisah tu yg wt jd gelabah tu..

SIMPATI
rase kasihan keatas kesusahan org lain..seperti kematian..di timpe musibah,kemiskinan ataupun keadaan seseorg itu yg lg kurang dr kite..

SAYANG

ni yg best ni..perasan bukan kasihan tp sayang kepada seseorg itu..xnk org itu disusahkan,disakiti,diganggu dan sbgainye..slunye kasih syg antara keluarge,suami isteri..syg menyayanglah kerana ALLAH..nescaya satu tempat disyurga sudah menjadi milik kamu

MARAH

akibat neuron marah yg terlalu byk..akibat emosi yg tggi..tu yg abis segala kalam dikeluarkan klu xkene carenye..eloklah ketika marah ambil wuduk bg menenangkan perasaan..dgn itu neuron marah tu cpt reda..hehe..sebenarnye die marah tu tande die syg kite tu..tp klu musuh tu tande syg gak ke?

EMOSI@SENSITIF

die ni seseorg yg sensitif dan xleh nk bawak gurau lebih2 sikit...nt die akan marah..jd kite bile bergaul dieorg ni kenelah berpada2 pada mengusik..kene paham..tp org ini..juga sentiasa cube mengubah diri mereka jd terbuka sedikit..sbb takuti akan kurang org yg mendekatinya nanti..

CINTA

ni perasaan yg xde pada org yg bercinta ini..samada cinta sesame insan ataupun cintakan kpd ALLAH yg ESA..yg bercinta je tau manis dan pahitnye itu..kadang2 hepi..kadang2 sedih..marah syg,sume2lah..hehe


jd setakat nilah saje perasaan-perasaan yg sentiasa berlegar dalam ruang lingkup hidup kite..kite sudah pasti akan ade perasaan sedemikian..diingatkan lg..ni cume pendapat aku..xsemestinye betul..jd apakata kite diskusikan disni baik dan buruknye..

5 comments:

Fiza Saturday, January 03, 2009  

topik yg menarik =)
perasaan mmg mainkan peranan penting dlm kehidupan.bukan manusia la seseorg itu jika xde perasaan.tp kt mempunyai kawalan terhdp apa yg kita rasa,jd jgn smpi diri dibuai perasaan smpi wat mende yg bukan2 kan? =) sekadar berkongsi pndpt.

hIrOsHiNaRi Saturday, January 03, 2009  

yup..pendapat yg menarik..jd sbg seorg muslim..care mengawal perasaan sudah termaktub dlm ALQURAN..tgl lg nk xnk je..
time kasih ats pendapat

princess,  Saturday, January 10, 2009  

pe perasaan awak skrg..

Post a Comment


ShoutMix chat widget

World Followers

World From

World Banners

<<- selamat datang ke mysite hiroshinariworld.blogspot.com..selamat berjumpa lagi->>

  ©Template by Dicas Blogger.

TOPO