16 December 2008

SiFat NeGaTiF

sifat adalah sesuatu yg ada pd sesebuah objek.tidak kiralah siapa..samada sifat lahiriyah mahupun batiniyah yg kite tidak nampak... manakala negatif itu pula ia seseutu perkara yg buruk dan tiada unsur kebaikan disitu.. harini aku lebih cenderung untuk menceritakan ttg sifat2 negatif yg masih lekat pada diri kite tanpe kite sedari akan kewujudannye..kadang2 memerlukan kepada teguran barulah seseorg itu sedar akan perkara yg buruk yg berada pada dirinya.. kadang2 teguran itu tidak semestinya dtg dlm bentuk kebiasaanye spt menegur face to face tp kdg2 dgn menulis artikel mahupun blog spt bgini membuatkan seseorg itu akan bermuhasabah diri die adakah ada pada dirinye ataupun tidak..wlupun org itu ego sekalipun..pasti die akan tersedar jgk ape yg die lakukan,cume dek kerane ego die saje biarkan..wlupun die cube tuk melakukan sikit2 supaya tdk dikatakan terlalu cpt berubah....

sebenarnye aku da pernah tlis tajuk cmni kat tajuk terlepas pandang .tp kali ni lain skt.. antara sifat2 negatif yg perlu kita jauhi :

CAKAP BELAKANG :
cakap belakang memang amalan yg patut dihindarkan kerana itu tanda2 org yg pengecut samada pada diri sendiri atau org yg die ckp belakangkan tu..kerana penakut ataupun malu..ckp belakang amat laris bg mereka yg sebegitu..apalah slhnye klu berdepan dan bgtau klu rase die benar2 nk bgtau...antara kesannye

  • menyebarkan fitnah
  • menyebabkan permusuhan
  • memporak-perandakan ummat islam
MENGUMPAT :
mengumpat ni mmg xlari dlm kehidupan kite..mmg susah tuk kite membuang sikap buruk ni...dimane2 pun mesti kedengaran suara2 sumbang,hattakan dimasjid pun ade majlis ngumpat-mengumpat...jd sbgai umat islam yg mempunyai hebahnya..paling tidak,kurangkanla kuantit umpatan dlm sehari ke sehari...iye aku tau mmg susah nk buang...kdg2 tanpe disedari..rupenye kite sdg mengumpat..

FITNAH :
yg paling serius..adlh bangse yg suke menyebarkan fitnah...wlupun kite sudah maklum bahawa menyebar fitnah itu lebih besar dr membunuh..tp selambe dek je tanpe terase ape2 punkan.. kadang2 fitnah ni terbawakkan sifat yg suke mengumpatla..mule2 mengumpat..las2 bile da dengki..tu yg fitnah tu..

MENJAJA CERITA :
klu ngumpat ngn fitnah ini mmg famous kite perkatakan setiap hari didlam ceramah ttg keburukannye..ade satu perkare lagi yg mungkin kite anggapnye sbgai tidak serius...iaitu menjaja cerita..mungkin kite terlepas pandangkan..kadang2 kite menceritakan ttg hal org lain kat kawan2 kite..pastu abis sume tau...kite xpikir ke kadang2 ape yg kite wat tu termasuk dlm ngumpat jugak..silap ari bulan sampai kite fitnah pula...klu cite kebaikan xpe..supaya dicontohi..ni segala aib pun diceritakan sampaikan suar dlm org tu pun abis satu dunia tau..xke malu org tu..

BARUA :
mesti selalu dgrkan perkataan nikan...mybe xsume tau..barua ni menghimpunkan ngumpat dan fitnah bg aku la..sbb ape kdg2 ape yg disampaikan adalah bercanggah dgn keadaan yg berlaku..kemudian menceritakan pastu jaja cerita yg xbenar...xsalah nk menegur klu salah..atau merepot ke..tp biarlah usul periksa dahulu..ni tidak..xpasal2 bercerai sbb kate jalan ngn betina lain,walhal isteri sendiri..awas..kita aibkan org sekali..sepuluh pintu aib kite dibuka..biarlah usul periksakan lebih elok...

SEMUA BETUL :
ni pulak satu simpton yg xelok gak ni...semua yg dickpkan ataupun diwatnye semua betul..ckp org lain sikit pun xnk dgr....wlupun rasekan diri kite yg paling bagus ke..paling tggi pangkat ke..apelah slhnye tawaduk skt..ni tak..sume xleh time..sikit2 nk slhkan org lain je kdg2.. kdg2 org yg lg bodoh itu ataupun xde pangkt tu lbih tepat ape yg die wat tu..ade stgh org tau ttg bende ni.tp wat bodoh je..yg penting diri die je..

NO MAAF-MAAF :
ni rentetan dr SEMUA BETUL TU..sbb pikir diri tu best je kan...sampai die slh pun xnk mintak maaf..apelah salahnye ringankan sikit mulut tu minta maaf..meminta maaf itulah wat kite akan disenangi org lain..ingat!

DENGKI :
ni penyakit yg paling bahaye sekali ni..klu dah dengki..wlu ape care sekali pun die akan berdengki dan cube akan dptkan ape yg die nak.. berdengki atau jeles boleh...tp berdengkilah untuk berjaye,beramal,belajar..bukan berdengki untuk berlagak mahupun menjatuhkan

DENDAM :
bile dah dengki..dendam pun dtglah..sedaya upaya usaha nk jatuhkan org lain..semua tuk xlain dan xbukan dtg pada nafsu yg mengaum2 nk membalas dendam itu...

MUNAFIQ @ HIPOKRIT @ TALAM 2 MUKE :
ummat akhir zaman ni..xkn terlps dr berhipokrit dan munafiqnye..jd berjage2lah..jgn smpai termasuk dlm golongan ini..jgn kerane duit..iman berubah..jgn kerane cinte..semua berubah..jgn kerane pangkat semua dijatuhkan...

AMPU :

mengampu atau mengipas ni mmg xleh blah langsung bg aku..klu ade org yg pangkat sikit ke..byk duit sikit ke..mulela gesel2 badan die tu..moga2 dpt duit skt la,dapat dipandang yg die tu baik la..tunjukkn yg die tu prihatin la ke..kesian betul golongn ni ye..tp xde la semua cmtu..nt jgn lak tgk org tu baik skt nk anggap die tu ngampu lak..tu sifat dlman tu..kite xkn tau klu baru kali jd kawan die.tp klu da lame..niat semua da de kat dahi da...hehe..

MENCARI SALAH :

mmg feel kite ni suke sgt cari kesalahan org lainkan..susah betul mulut nk memuji kebaikan org lainkan..iye xsalah tau kesalahan tuk diperbaiki..tp jgnla smpai mengaibkan org itu..tegurlah dgn care hikmah..wlupun ego..org yg ditegur tu pasti akan berubah..

ni semua pendapat aku..xsemestinye betul dan kene terime..betul x?aku cume menganalis sahaje..ape yg kite nmpak dan xnmpkkan..jd xperlula sape2 nk hangin xtentu pasalkan..cume ape yg leh diambil istifadah tu amikla..ape yg xtu..buangkan jauh2 ye.. tp klu korg terbacela akunye tajuk ni,krg akan pk ade gak betulnye dlm kehidupan kite yg skarag2 ni..btul x?hehe

setiap manusia xkan terlepas melakukan kesalahan...jgn kerana satu kesalahannya dicopnya tidak baik langsung..carilah kebaikan org lain..bukan mencari kesalahannye..tegurlah dgn hikmah..pasti akan diterimanye kelak..sbgai pendakwah..sabar adalah rakan setianya.. satu aib dibuka..ingatlah sepuluh aib kita akan dibuka...

4 comments:

Mr. Janggel Thursday, December 18, 2008  

Seboleh-bolehnya hindarilah sikap negetive walaupun ianya sukar pada permulaan [terutamanya pada yang dah sebati dalam diri] ..lambat laun akan terbiasa juga dengan perubahan.

hIrOsHiNaRi Thursday, December 18, 2008  

tu la..nk xnk kite ken gak buangkan bende alah ni..betulkan janggel

~ n.u.u.r ~ Monday, December 22, 2008  

salam kunjungan, izinkan sedikit tambahan..

satu lg sikap yg sy kira agak popular;

NATO.
no action, talk only.
a.k.a cakap x serupa bikin.

ho ho.~~

wallahu'alam.

hIrOsHiNaRi Monday, December 22, 2008  

haah..betul tu..
mmg sekarang ni mmg popular tu..die
akan merangkumi ckp belakang,ngumpat juga serbe sedikit fitnah...

Post a Comment


ShoutMix chat widget

World Followers

World From

World Banners

<<- selamat datang ke mysite hiroshinariworld.blogspot.com..selamat berjumpa lagi->>

  ©Template by Dicas Blogger.

TOPO