07 February 2009

SeKeMbALi DaRi SyRiA

Alhamdulillah,tepat kul 1130 aku dapat menjejakkan kakiku ke rumah ku yg menjadi tempat menginapku kat jordan ni..Alhamdulillah jugak..sbb perjalanan trip yg mengambil mase 4hari 3 malam ini berjalan lancar..tugasku adalah memandu pelancong ke jalan yg benar dah tamat semalam..sengihnampakgigi semua perjalanan selamat dan berjaya..

ingat aku nk update blog aku malam td..tp apekan daya penat mematahkan semangat untuk aku update lg..jd skrglah masenye tuk aku mengongsikan rehlah aku selama 4 hari ni..sungguh mengembirakan hati klu kegembiraan itu dpt dikongsi bersamekan..fs31jd aku akan menceritakan permulaan sehinggalah kepada the end die..hehe..

ni permandangan daripada jejantas yg menuju ke suk hamidi..klu kat damascus ni..suk hamidilah yg paling terkenal..klu sape2 pergi mesti juling mate nk beli..sebab die bercabang dan panjang lorong² kedai..sgt letih klu mahu dihabiskan dlm mase sehari..sengihnampakgigi

klu pergi damascus jugak..klu da pegi suk hamidi tu..xkan lengkap perjalanan klu xsinggah ke jamik umawi iaitu sebuah masjid yg dibina ketika zaman umawi memerintah..didalamnye terdapat maqam NABI YAHYA A.S.dan jugak kepala SAIDINA HUSAIN yg dikebumikan disini..sudah pastinye pengungjung SYIAH lah yg akan sentiasa memenuhi tempat disemadikannya..




esoknye..trip kami meneruskan lagi program ke JABAL QOSIUN.kat sini xde pape pun..cume dari sini dapat lihat satu permandangan yg indah..iaitu dapat melihat penuh satu bandar damascus ini..mmg cantik dilihat pada waktu pagi dan malam..klu pegi pagi tu sejuk la sikitkan..kemudian perjalanan diteruskan lagi menuju ke TORTUS..

ha..nampak tak bot tu..tu tandenye kami dah sampai ke bandar TORTUS..klu nk tau..tortus ni kawasan die ditepi laut..ape yg menarik di tortus ini ade sebuah pulau yg mengambil mase hampir setengah jam tuk menuju ke sane..

nampak x tu?tulah die sebuah pulau klu nampak dari jauh mmg macam membangun..ni name die..PULAU ARWAT name die..sebenarnye pulau ni adalah penempatan bg para nelayan..mase nk sampai tu..aku da imagine da macam langkawi..tp ape yg aku pikirkan tu adalah meleset..hahwlu apepun pemandangan die sungguh menarik..ni die perahu yg sedang diproses tuk disiapkan..kat sebelah die byk lagi..saje malas nk upload..hehesengihnampakgigi

ni pulak kitorang dah sampai LATAKIA..bandar disini jauh berbeza lebih cantik daripada damascus dan tortus..sbb kawasan ni lebih membangun kerana tempat ini..ramai pelancong yg dtg tuk beristirehat dipantai..

permandangan ditengah bandar die..

lat LATAKIA ni ade sebuah QAL'AH SOLAHUDDIAN AL - AYUBI..iaitu kubu yg telah dikuasai beliau..yg menariknye kat sini..dlm byk² kubu yg ditawan beliau seperti di HALAB,KARAK,ALEX..nilah satu²nye kubu yg kehijauan bukan padang pasir..nak sampai ke tempat ni agak jauh jugak..tambah lg die diatas bukit yg sangat tinggi..memang gayat la klu saper yg takut tinggikan.gigitjarini permandangan dari jauh..nampak x?nampak macam tembok cina pun ade sikitkan..mmg bestlah pemandangan die..sbb hijau..tenang dan damai

kebetulan chalet kami bertentang die pantai..jd mase yg boleh kami lepak kat pantai tu malam la..sbb siang kene round tempat lainkan..jd kami pusing² la pantai malam..xleh nk mandi sbb air sejuk bangat seyhhah

kat sini ade menyediakan khidmat sewa basikal..mcm gambar kat ats tu..motor pun ade,tp mahal la..tp memang bestlah round² gune beskal..sengihnampakgigi

nampak x bangunan bentuk silinder tu?tulah PANORAMA tempat menceritkan sejarah perang SYRIA..xsempat pun nk masuk..cume lalu je..ni dah sampai kat damascus da ni..

jd tulah perjalanan kami ni selame 4hari ni..mmg bestlah..xmampu nk citerkan sume..jd terimalah sekadar yg mampu je..mase kat DUTY FREE tu sempat gak la aku sambar satu camera SONY..hehe..ok jumpe lagi yer...
post signature

8 comments:

Kyouya Ootori Sunday, February 08, 2009  

salam ziarah

hajimemashite hiroshi kun
kyouya desu
yoroshiku onegaishimasu

(=^.^=)

hIrOsHiNaRi Monday, February 09, 2009  

xreti la ckp jepun..hehe

Mr. Janggel Tuesday, February 10, 2009  

Waaaaaaaaaaa baru balik melancong yer.... suka plak aku dengo nama damascus ngan tortus heheheh cam best je nama tu kewllll

hIrOsHiNaRi Wednesday, February 11, 2009  

hahaa..serembanus pun ade gak xlame lg janggel..hehe

Post a Comment


ShoutMix chat widget

World Followers

World From

World Banners

<<- selamat datang ke mysite hiroshinariworld.blogspot.com..selamat berjumpa lagi->>

  ©Template by Dicas Blogger.

TOPO